شهر کابل در افغانستان
کابل، پایتخت جمهوری اسلامی افغانستان مطابق تخمین سال ۲۰۱۵–۲۰۱۶ با جمعیتی حدود ۳٬۶۷۸٬۰۳۴ نفر[۱] و مساحتی حدود ۲۷۵ کیلومتر مربع است که در ولایت کابل (استان کابل) واقع شدهاست. مرکز این شهر، شامل بافت کهنه و قدیمی ان میباشد که مناطق پل خشتی، خوابگاه، کاه فروشی، مرادخانی، ده افغانان، چنداول، شوربازار، سراجی و باغ علیمردان را در بر میگیرد. کابل همراه با دیگر توابع (ولسوالیها)، جمعیتی بالغ بر ۴٬۳۷۲٬۹۷۷ میلیون نفر و مساحتی در حدود ۴۲۵ کیلومتر مربع دارد و در آن از همه قومیتهای اصلی افغانستان زندگی میکنند. بر اساس شواهد رشد شهرنشینی حکایت از مهاجرت گسترده از سایر نقاط افغانستان به این شهر دارد. بر این اساس کابل شصت و چهارمین کلانشهر جهان و در ردهٔ پنجمین شهر جهان از نظر سرعت رشد جمعیت قرار دارد.
کابل مرکز اداری و سیاسی افغانستان میباشد و در ۱٬۸۰۰ متری بالای سطح دریا در درهای دراز و باریک بین کوههای هندوکش را شکافته و در طول دریای کابل امتداد یافتهاست. این شهر همراه با قندهار، هرات و مزار شریف توسط بزرگراههای حلقوی که در سرتاسر کشور امتداد یافته وصل شدهاست. کابل همچنین مسیر اصلی شاهراهجلالآباد که به سوی پیشاور پاکستان میرود میباشد.
محصولات اصلی کابل شامل میوه تازه و خشک، قالیچه افغان، چرم و محصولات پوست گوسفند، لباسها و اسباب محلی و نسخههای محصولات باستانی میباشد. جنگهای ۱۹۷۸–۲۰۰۱ این صنعت را مختل کرد و به اقتصاد صدمه بسیاری وارد کرد.
منطقهٔ کابل عبارت از مجموعهای از وادیهای سرسبز و شاداب و پر نفوس است که ارتفاع آن از سطح دریا از هزار تا دو هزار گز (۳۳۰۰ تا ۶۵۰۰ فوت (پا) تفاوت میکند. شهر کابل در میان این وادیهای حاصلخیز به عرض ۳۴درجه و ۳۰ دقیقهٔ شمالی و طول ۶۹ درجه و ۱۸ دقیقهٔ شرقی در دامنهٔ کوههای «آسمائی» و «شیردروازه» به ارتفاع شش هزار فوت قرار گرفتهاست. در میان کوه آسمائی (۶۷۹۰ فوت) و شیر دروازه (۷۱۶۶ فوت) شهر کابل شکل مثلثی را گرفته که رأس آن بهجانب غربی، جائی که دو کوه با هم بسیار نزدیک میشوند، قرار دارد. بین دو کوه گذرگاهی است که وادی چهاردهی (نوی کابل) را به کابل قدیم میپیوندد و رودخانهٔ کابل از آن عبور میکند. در زمان قدیم اطراف شهر را حصار مستحکمی احاطه میکرد که بهوسیلهٔ هفت دروازه با خارج ارتباط داشت. تماشای این دیوار اهمیت تاریخی شهر را بهخوبی مینمایاند. از قله کوه منظرهٔ باشکوه و شاداب وادی، با سلسلهٔ کوههایی که اطراف آن را احاطه کرده بهنظر میآید. رود کابل از میان آن با پیچ و خم جلب توجه میکند. شهر کابل که در دو طرف این رودخانه بنا شده محیطی قریب ۸ میل دارد و چون دو طرف آن محدود میشود طبعاً شهر به وسعت خود در طرف شمال و جنوب شرقی رودخانه افزودهاست.
مناطق تاریخی
موزهها
طاق ظفر نماد استقلال افغانستان در منطقه پغمان کابل
سرای چای، مندوی
نمای بیرونی موزه کابل
داخل محوطه موزه کابل
یک شیر در باغ وحش کابل
قصر دارالامان
کوچه پرنده فروشی، معروف به کوچه کاه فروشی مندوی
گالری ملی- سرک آسمایی
یک رستوران قدیمی در مراد خانی
کوچه آنتیک فروشی شهرنو
باغ بابر
بالاحصار
زیارت کارته سخی شهر کابل
کوچه خرابات، محل زادگاه موسیقی کلاسیک
تپه بی بی مهرو یا تپه وزیر اکبر خان
قصر چهلستون
کوچه ای که به زیارت عاشقان و عارفان ختم می شود
زیارت عاشقان و عارفان شهر کابل
پل یک پیسگی در مراد خانی، یکی از پل های قدیمی شهر کابل
تپه مرنجان یا تپه نادرخان شهر کابل
منار علم و جهل پهلوی باغ وحش
تپه توپ
مسجد عیدگاه، معروف به مسجد سیاسی
روماکو بازاریاب آنلاین شماست |
زمان هر پیام صوتی 5 دقیقه است