قونیه، بزرگداشت شیخ مولانا و مراسم رقص سماع
قونیه یکی از وسیع ترین شهرهای ترکیه است که آرامگاه مولوی را همچون نگینی در بر گفته است.
هر ساله به مدت ده روز از 7 تا 17 دسامبر (16 تا 26 آذر ماه) بزرگداشتی برای مولانا در قونیه برگزار می شود و هر شب در این مراسم رقص دینی سماع به همراهی نوای نی اجرا می شود.
یکی از جلوه های بینظیر مراسم مولانا مراسم سماع است که در نوع خود طرفداران زیادی دارد. به گونهای که بحث توریسم عرفانی را جایگزینی برای دیگر گونههای توریسم در این منطقه کرده است.
آمارها موید آن است که همه ساله هزاران نفر از قونیه، مراسم سماع و دیگر جاذبههای این شهر بازدید می کنند.
بزرگ داشت مولانا و مراسم رقص سماع
در تسلیم محض و چرخش درویشان به هنگام اجرای رقص سماع وجدی عظیم نهفته است، همه اشخاص بدون کوچکترین آشنائی با تعلیمات مولوی بلافاصله درک می کنند که سماع دنیای کاملا متفاوتی است. بر اساس مکتب مولانا و صوفیگری اسلامی، در قلب هر انسان رازی است و هر آنچه که خلق می شود با این راز در ارتباط است.
روح الهی از وجود متعالی به جهان مادی هبوط کرده و قدم به جهان مادی گذاشته است بر طبق نظر تصوف، این روح خود واقعی انسان را تشکیل می دهد که خداوند از وجود خود فقط در بدن انسان دمیده است و این به مانند نی است که از نیزار کنده شده و با صدای نافذ، غم انگیز و محزونش، به خداوند شکایت می برد و می خواهد به نیستانی که از آن جدا شده بازگردد، مراحل طی شده تا ورود به قالب انسان، پس از ترک محضر خدا شبیه مراحل طی شده از بریدن نی از نیستان تا تبدیل آن به ساز نی است.
نفس دمیده شده از نی نیز بیانگر همین مطلب است، درون نی خالی است و صدا در اثر تنفسی که در آن دمیده میشود به وجود می آید، پس اگر انسان کامل باشد با خلاصی از خویشتن به خدای خود نزدیکتر میشود و به کمال میرسد.
سماع بیانگر داستان خلقت روح متعالی است موسوم به نور محمد که با فرمان “باش” یعنی شروع هبوط آدمی آغاز می شود و بعد از عروج یک انسان کامل شده است. پس از وفات مولانا سماع با پاره ای از قوانین و اصول پیوند یافت، سماع با مدح حضرت محمد(ص) آغاز میشود، تمام پیامبران انعکاسی از روح الهی یعنی خداوند می باشند. بنابراین مدح پیامبر در حقیقت مدح خداست. ضرباهنگ مضاعف دف بیانگر فرمان “باش” است که خداوند در زمان خلقت جهان صادر کرد و به دنباله آن نوای نی نماد دم قدسی است که به جسم های بی جان، جان بخشید. پس از از نوای نی، شیخ و درویشان به عنوان جسم هائی که با این دم قدسی جان گرفته اند با دستهایشان زمین را لمس میکنند.این عمل نشانه اراده آنها به انسان کامل شدن است.
مراسم سماع از چهار سلام تشکیل می شود که بیانگر چهار مرحله ای است که در راستای رسیدن به حقیقت از آنها گذر میشود.
اولین سلام نماد کسب و دانش درباره خدا و یادگیری وظایف مذهبی است، تقسیم شدن دراویش به دسته های دو،سه و چهارتائی نماد اتحاد و یکپارچگیست.
دراویش سلام دوم را با اجازه شیخ آغاز می کنند. این سلام نماد مرحله طریقت می باشد که مبین مرحله معرفت الهی و تجلی یگانگی خداوند است.
مرحله سوم مرحله حقیقت است که نمایانگر عزم و اراده فنا شدن در وجود خداست که همان مرحله فنا فی الله است.
سلام چهارم بیانگر مرحله معرفت قدسی است که این والاترین درجه در اسلام است، شخصی با این معرفت جدید هدفش بازگشت به دنیایی باشد که از آنجا سفر خود را آغاز کرده است تا به بشرخدمت نماید.
تجربه دیدن این مراسم برای همیشه در خاطره ها ماندنی است.
رفت و آمد و وسایل نقلیه در قونیه
وسایل حمل و نقل عمومی در محدوده مرکزی شهر به راحتی مسافرین را جابجا می کنند. تاکسی، مینی بوس، اتوبوس و تراموا در اکثر محدوده های مرکزی شهر وجود دارد. کرایه ی هر نفر برای تراموا یک و نیم لیر است و تاکسی به نسبت گران تر است و با تاکسی متر محاسبه می شود. به عنوان مثال در محدوده های نزدیک و مرکزی شهر حدود 7 لیر و کرایه ی مناطق دورتر حدود 20 – 15 لیر می شود.
تراموا تا ساعت 12 شب کار می کند و حتی در ساعات دیروقت شب نیز شما در شهر احساس ناامنی نمی کنید. در ساعات شلوغ عصر و غروب ، تراموای شهری مملو از جمعیت می شود و جای نشستن نیست. مردان و جوانان جای خود را به زنان و افراد مسن می دهند تا بنشینند.
سوغات قونیه
در انتهای خیابانی که به مقبره ی مولانا می رسد، مغازه هایی با انواع خوراکی جات و شیرینی های مخصوص شبیه آب نبات سفید رنگ یا انواع پارچه های منقوش جهت سجاده و جانماز و همچنین انواع قاب عکس جلب توجه می کند.
قونیه شهری دانشگاهی است و دانشجویان زیادی از داخل و خارج کشور در آن به تحصیل مشغولند. تکدی گری در سطح شهر دیده نمی شود. زمانی که اذان ظهر گفته می شود سیل مردم معمولی و ترک زبان را می بینید که به مسجد رفته و نماز می گزارند.کلا هزینه ها در قونیه به خصوص غذا و هتل نصف استانبول با همان کیفیت می باشد .
کاپادوکیا، شهر صخره ای باستانی
اگر قصد سفر به قونیه را دارید، دیدن شهر باستانی و زیبای کاپادوکیا در همان نزدیکی ها را نیز فراموش نکنید، کاپادوکیا بخش باستانی و پهناوری است که امروز در ترکیه مرکزی قرار گرفته و به دلیل ارزش های تاریخی و باستانی ,توریستی ترین بخش استان نوشهیر ترکیه کنونی را در بر می گیرد.
بازمانده های آتشفشان ونزدیکی آن با سواحل جنوبی دریای سیاه منظره عجیب و شگفت آوری به وجود آورده است..
این محوطه باستانی از سال 1985 از طرف یونسکو جزو میراث فرهنگی جهان شناخته و ثبت گردیده است. در دنیا 3 شهر صخره ای وجود دارد که یکی از اونها کاپادوکیا میباشد. منطقه کاپادوکیا ، یکی از زیباترین نقاط جهان از نظر ادغام طبیعت و تاریخ می باشد.
بالن سواری و تماشای این شهر عجیب از آسمان، تجربه هیجان انگیز و متفاوت گردشگران این منطقه است.
راهنمای اقامت ،تحصیل ،سفر وزندگی در دیگر کشورها
روماکو بازاریاب آنلاین شماست |
زمان هر پیام صوتی 5 دقیقه است