اماکن تاریخی ترکیه
در ادامه با سایت roomaco.com همراه باشید تا با یکدیگر با اماکن تاریخی ترکیه آشنا بشیم .
ایاصوفیه (Hagia Sophia)
ایاصوفیه یکی از معروفترین جاذبههای تاریخی در استانبول است که گنبدی بزرگ روی آن وجود دارد و همین گنبد یکی از اصلیترین ویژگیهای این مسجد بهشمار میرود. سبک معماری این بنا دوران بیزانس را بهخاطر میآورد. گفتنی است که این مسجد یکی از نمادهای اصلی استانبول و ترکیه بهحساب میآید. مسجد مذکور در سال ۵۳۷ توسط امپراطور یوستینیانوس (Justinian) ساخته شده است و اکنون حدود هزاران سال عمر دارد. البته با وجود اینکه در حال حاضر این مکان بهعنوان مسجد شناخته میشود اما در دورههایی نیز به عنوان کلیسای جامع ارتدوکس عمل کرده و تا سال ۱۴۵۳ نیز مقر اسقف قسطنطنیه بوده است. بعد از گذشت این دوره، مکان مذکور حدود ۵۰۰ سال نقش مسجد مسلمانان را داشت. اما در سال ۱۹۳۵ تحت فرمان جمهوری ترکیه (آتاتورک)، این مکان بهعنوان موزه در اختیار گردشگران قرار گرفت. در حال حاضر ایاصوفیه دومین موزه پربازدید در ترکیه است که پیش از آن نیز کاخ Tapkapi قرار دارد. سالانه از این موزه حدود ۳ میلیون بازدید انجام میشود که تمام گردشگران نیز محو زیباییهای داخلی آن میشوند. در بخشهای زیادی از فضاهای داخلی این مکان از موزائیکهای طلایی استفاده شده است و البته در این مدت شاهد مرمتهای زیادی نیز در ایاصوفیه بودهایم.
کاخ Tapkapi
ساختار کلی کاخ توپکاپی بدین شکل است که در هر چهار طرف آن حیاط بزرگی وجود دارد و در این بین نیز شاهد برخی ساختمانهای نسبتا کوچک هستیم. گفتنی است که یونسکو این مکان را یک نمونه بارز از قصرهای گروهی دوره عثمانی خوانده است. از بالای شبستان این کاخ، دید بسیار خوبی به Golden Horn (مسیر یک رودخانه) و دریای مرمره وجود دارد. گفتنی است که این کاخ به مدت ۴۰۰ سال (از سال ۱۴۶۵ تا ۱۸۵۶) محل اقامت سلاطین عثمانی بوده است و البته در این مکان مراسم بسیار زیادی نیز برگزار شده است. در حال حاضر کاخ توپکاپی یکی از برترین جاذبههای تاریخی استانبول بهشمار میرود و سالانه افراد بسیاری از آن بازدید میکنند. معماری جالب این بنا نیز برای گردشگران بسیار هیجانانگیز است. آثار خطاطی شدهای در این کاخ وجود دارند که در کنار لباسها و ظروف چینی جلب توجه میکنند. گفتنی است که در کاخ توپکاپی بسیاری از آثار مقدس دنیای اسلام نیز نگهداری میشوند.
قصر زیرزمینی (Basilica Cistern)
Basilica Cistern در حقیقت یک قصر است که در قنات ساخته شده و محل قرارگیری آن نیز در فاصله ۱۵۰ متری از غرب ایاصوفیه است. این قصر زیرزمینی عمر زیادی دارد و یکی دیگر از آثار ارزشمند است که از دوره امپراطوری یوستینیانوس (Justinian) باقی مانده است. در حقیقت این مکان در قرن ششم ساخته شده و ابعاد بزرگی دارد. این مکان بعد از تسلط امپراطوری عثمانی در سال ۱۴۵۳ بهعنوان مکانی برای تامین آب کاخهای قسطنطنیه استفاده میشد. Basilica Cistern در زمینی بهوسعت ۱۰ هزار متر ساخته شده است و دارای ستونهای بسیار زیادی است که ساختاری شبیه به جنگل را به وجود آوردهاند. گفتنی است که در این کاخ زیرزمینی هوای مرطوبی را شاهد هستیم که برای تابستانهای گرم ترکیه مکان مناسبی است.
مسجد سلطان احمد (Sultan Ahmet Mosque)
مسجد سلطان احمد بین سالهای ۱۶۰۹ تا ۱۶۱۶ توسط وی ساخته شد و هدف از این کار نیز نشان دادن قدرت عثمانی بود. در حال حاضر این مسجد تبدیل به یکی از نمادهای ترکیه شده است و ساختار بسیار زیبایی دارد که در بسیاری از عکسهای استانبول قابل مشاهده است. این مسجد دارای گنبدهای بسیاری است که بهصورت پلهای (بزرگ و کوچک) هستند و در کنار آنها ۶ مناره را نیز شاهد هستیم. حیاط این مسجد در واقع بزرگترین حیاط در بین مساجد عثمانی است. در فضای داخلی نیز تعداد زیادی از کاشیهای آبی رنگ وجود دارند که برای تزئینات مورد استفاده قرار گرفتهاند. البته همین کاشیهای آبی رنگ باعث شده است که مردم محلی، مسجد مذکور را بهنام مسجد آبی بشناسند. این مسجد یکی از برترین مکانهای تاریخی استانبول بهحساب میآید و بازدید از آن برای گردشگران آزاد است. اما گفتنی است که چون در حال حاضر این مسجد با اهداف دینی مورد استفاده قرار میگیرد، بازدیدها در آن به صورت کنترلشده انجام میشود.
روملی حضار (Rumelihisari)
روملی حضار در بین مردم بهعنوان قلعه روملی شناخته میشود. این قلعه از ۱۶ دیوار بلند و برج تشکیل شده است و حیاط آن نیز بسیار سرسبز است. این قلعه در بخش اروپایی استانبول واقع شده و در باریکترین بخش از تنگه بسفر میتوانید از آن بازدید کنید. گفتنی است که ساخت این قلعه حدود ۴ ماه در سال ۱۴۵۲ بهطول انجامید و دستور ساخت آن نیز مربوط به سلطانمحمد دوم میشود. هدف از ساخت این قلعه آمادهشدن دولت عثمانی برای حمله به قسطنطنیه بود که باعث سقوط امپراطوری بیزانس نیز شد. البته بسیاری از بخشهای داخلی این قلعه بعد از زلزلهای که در استانبول اتفاق افتاد، دچار آسیب شدهاند. در حال حاضر این قلعه در اختیار عموم قرار دارد و گاهی اوقات شاهد برگزاری کنسرتها و تئاترهایی نیز در این مکان هستیم.
کلیسای چوره (Chora Church)
کلیسای مقدس در چوره یکی از کلیساهای ساخته شده در دوره بیزانس است که در بسیاری از دیدگاهها بهعنوان خواهر کوچک ایاصوفیه شناخته میشود. البته همانند ایاصوفیه، این کلیسا نیز در قرن شانزدهم تبدیل به مسجد عثمانی شد و در حال حاضر نیز بهعنوان موزه مورد استفاده قرار میگیرد. کلیسای چوره از لحاظ ابعاد تاحدودی شبیه به ایاصوفیه است و البته زیباییهای خاص خود را نیز دارد. در حقیقت این کلیسا در بخش خارج از دیوارهای اصلی شهر ساخته شده است و در بخشهای داخلی این بنا نیز شاهد موزائیککاریهای مربوط به قرونوسطا هستیم. در داخل کلیسای چوره نقاشیهای دیواری نیز وجود دارد که مربوط به سال ۱۳۱۲ میشوند.
برج گالاتا (Galata Tower)
این برج در سال ۱۳۴۸ برای گسترش مستعمره زنوایی ساخته شد. گالاتا ساختاری استوانهای دارد و مردم محلی آن را the Christea Turris میشناسند. این برج در بخش Karakoy قرار دارد و در حقیقت در بخش شمالی Golden Horn که به بسفر (Bosphorus) متصل میشود، واقع شده است. گالاتا برای چندین قرن بلندترین ساختمان در شهر بود و در حال حاضر نیز یکی از مکانهای است که با نگاه به افق میتوان آن را مشاهده کرد. گردشگران زیادی به این منطقه سفر میکنند. با وجود اینکه برای بازدید از برج گالاتا باید در صفهای طولانی بایستید، ولی ثمره این انتظار، بالا رفتن از طریق آسانسور و مشاهده منظرهای ۳۶۰ درجه از این شبهجزیره تاریخی است که بسیار هیجانانگیز خواهد بود.
مسجد سلیمیه
مسجد سلیمیه یکی از نقاط کانونی در شهر ادیرنه است که توسط یونسکو به ثبت رسیده است. ادیرنه یک شهر باستانی است که در سمت غربی ترکیه واقع شده و تقریبا هممرز با یونان و بلغارستان است. این مسجد از سال ۱۵۶۹ تا ۱۵۷۵ توسط یک معمار مشهور عثمانی با نام میمار سینان (Mimar Sinan) ساخته شده است. گفتنی است که مسجد سلیمیه یکی از بهترین آثار میمار سینان به شمار میرود و از ویژگیهای آن میتوان به طراحی داخلی بسیار زیبای مسجد اشاره کرد. ارتفاع بلندترین منارههای این مسجد به ۸۲ متر میرسد و تقریبا از همه جای شهر ادیرنه میتوان این مسجد را مشاهده کرد. در اطراف مسجد مذکور چندین مدرسه، بازار سرپوشیده و کتابخانه قرار دارد.
خاتوشا؛ پایتخت امپراتوری هیتی
خاتوشا نام شهری است که تاریخ آن به ۱۱۸۰ تا ۱۶۰۰ قبل از میلاد مسیح بازمیگردد و امپراتوری هیتی در این منطقه ایجاد شده و گسترش یافته است. گفتنی است که شهر مذکور در میان شام و بینالنهرین واقع شده است. پایتخت امپراتوری هیتی شهر خاتوشا بود و موقعیت آن در حال حاضر نزدیک به دریای سیاه و منطقه بوگازکالا (Bogazkale) است. از ویژگیهای این شهر میتوان به ستونهای سنگی اشاره کرد که از زمین بیرون آمدهاند و توسط تعدادی دیوار محافظت میشوند. در این منطقه میتوان دروازههای سنگی را مشاهده کرد که بهصورتی استادانه ساخته شدهاند و در این بین دروازه شیر زیباییهای خاص خود را دارد. قدم زدن در این شهر میتواند برای گردشگران بسیار جالب باشد و الهامبخش قدرتی خواهد بود که اکنون تنها در چند قطعه سنگ خلاصه شده است.
مناطق تاریخی استانبول
استانبول جایی است که نیاز به توضیح ندارد و حتما در خصوص آن اطلاعات زیادی دارید. استانبول یک شهر مهم در ترکیه به شمار میرود که در دوران گذشته از طریق بسفر (Bosphorus) آسیا و اروپا را به یکدیگر متصل میکرد و نقش تأثیرگذاری در صعود و نزول امپراتوریهای جهانی داشت. استانبول دارای جاذبههای تاریخی بسیار زیادی است که همگی میتوانند برای گردشگران جالب و دوستداشتنی باشند. یونسکو ۴ منطقه متفاوت را در استانبول ثبت کرده است که در ادامه میتوانید با آنها آشنا شوید:
اِفِسوس
افسوس (Ephesus) یکی دیگر از شهرهای تاریخی ترکیه است که تاریخ ساخت آن به زمانهای بسیار دوری بازمیگردد. این شهر در اوایل سال ۱۵۰۰ قبل از میلاد بهعنوان پایتخت پادشاهی آرزاوا (Arzawa) مورداستفاده قرار میگرفته و سپس تحت کنترل یونان درآمده است. بسیاری از سازههایی که اکنون در این شهر باقی مانده مربوط به دوره یونانیها میشود که این دوره از سال ۱۲۹ شروع شد. شرایط شهر افسوس در دوران باستان بسیار افسانهای بود و یکی از ۱۲ شهر تحت لیگ ایونی (Ionian) در یونان به شمار میرفت. معبد آرتمیس، یکی از عجایب هفتگانه نیز در این شهر قرار گرفته است. گفتنی است که افسوس در دوران باستان یکی از شهرهای بزرگ امپراتوری رم به شمار میرفت. این شهر زادگاه پولس و یوحنای قدیس است و از ویژگیهای آن میتوان به متون مسیحی اشاره کرد. در حال حاضر اصلیترین جاذبههای تاریخی شهر افسوس شامل کتابخانه سلسوس (Celsus)، تئاتر بزرگ، قصر سلطنتی St.John و موزه باستان شناسی افسوس میشود.
کوه نمرود
بالای کوه ۲.۱ کیلومتری نمرود (Nemrut)، یک منطقه باستانی قرار دارد. این کوه در جنوب شرقی ترکیه و در نزدیکی شهر مدرن Adiyaman واقع شده است و در قلعه کوه مذکور محلی وجود دارد که دارای سنگهای بزرگ و تراشخورده است و یک تراس مصنوعی به شمار میرود که مجسمههای مختلفی در آن قرار دارند. البته تمام این موارد نشاندهنده یک مقبره قدیمی هستند که مربوط به قرن اول قبل از میلاد میشود. بخشی از این مجسمهها سقوط کرده و از بین رفتهاند اما همچنان برخی از آنها بهخوبی حفاظت شدهاند. این مکان در سال ۱۸۸۱ کشف شده و در سال ۱۹۸۷ بهعنوان یک میراث جهانی به ثبت رسیده است. گردشگران در فصل تابستان میتوانند از طریق جاده به این کوه بروند و البته بهتر است که قبل از طلوع آفتاب به سمت این کوه حرکت کنید و بالا آمدن خورشید را از قله آن و در کنار مجسمهها تماشا کنید. گفتنی است که در فصل زمستان برف زیادی در این کوه میبارد.
مرکز باستانشناسی تروا
این موضوع حقیقت دارد که در زمان جنگ تروا (Troy) برای باز پس گرفتن هلن، بعد از یک نبرد خونین یونانیهای تسلیم شدند و یک اسب چوبی بسیار بزرگ را بهعنوان هدیه برای مردم تروا بهجا گذاشتند که البته در درون آن چندین سرباز وجود داشتند که باعث شکست قلعه تروا شدند. گردشگران در مرکز باستانشناسی تروا میتوانند اطلاعاتی از تاریخ چهارهزارساله بشری به دست آورند و بهطور حتم بازدید از این مکان بسیار خاطرهانگیز خواهد بود. این مرکز در نزدیکی شهری چاناققلعه قرار دارد و در آنجا نیز میتوانید اسب تروا را که برای فیلم برد پیت در سال ۲۰۱۴ ساخته شده بود، مشاهده کنید.
مسجد بزرگ و بیمارستان دیوریغی
دیوریغی (Divrigi) یکی از شهرهای مرکزی و شرقی ترکیه است که یک مسجد بزرگ با همین نام در آن وجود دارد و سال تأسیس آن به ۱۲۲۸ میلادی بازمیگردد. مسجد مذکور یک شاهکار معماری به شمار میرود و فضای خارجی آن سنگکاری بسیار زیبایی دارد که همگی تراشخورده هستند. طراحی داخلی مسجد بسیار هیجانانگیز است و ستونهای سنگی و طاقهای بزرگی ساختار اصلی آن را تشکیل میدهند. در مجاورت این مسجد یک بیمارستان قرار دارد که در زمان یکسانی ساخته شده و البته ساختار آن نیز بسیار شگفتانگیز است. گفتنی است که مسجد دیوریغی و بیمارستان آن در یک منطقه کوهستانی قرار گرفتهاند و نزدیکترین شهر پرجمعیت به این منطقه نیز سیواس (Sivas) نام دارد.
پرگامون و چشم انداز فرهنگی چند لایه
سرتاسر ترکیه نشانههایی از روابط این کشور با یونان به چشم میخورد که یکی از آنها نیز پرگامون (Pergamon) است. شهر پرگامون بهعنوان مرکزی برای ارتباط با ایران و روم بود و دوران اوج خود را نیز در دوره هلنی (Hellenistic) تجربه کرد و در این دوره بهعنوان پایتخت پادشاهی پرگامون شناخته میشد. از جاذبههای تاریخی این شهر میتوان به معابد، تئاترها، کتابخانه و سایر آثار تاریخی اشاره کرد که اغلب در خارج از پرگامون و در نزدیکی ساحل دریای اژه واقع شدهاند.
مرکز نوسنگی چاتالهویوک
اگر میخواهید به ۹ هزار سال قبل از میلاد مسیح سفر کنید، بازدید از مرکز نوسنگی چاتالهویوک (Çatalhöyük) میتواند یک ایده بسیار مناسب باشد. گفته میشود در گذشته در این منطقه افرادی زندگی میکردند که از طریق شکار زندگی خود را میگذراندند. مدتی بعد این منطقه تبدیل به یک روستای دائمی شده و سپس چندین روستا و درنهایت یک شهر در آن به وجود آمده است. چاتالهویوک یکی از قدیمیترین مکانهایی است که تاکنون کشف شده و در نزدیکی قونیه در جنوب ترکیه قرار دارد. به نظر میرسد که شهر ساختاری خوابگاهی و شبیه به لانه زنبور داشته است و گفته میشود که حدود ۱۰ هزار نفر در آن زندگی میکردند. این میزان از جمعیت برای یک شهر اولیه، جالب و البته عجیب است.
قلعه نظامی دیاربکر و باغ هِوسل
در شهر دیاربکر در جنوب شرقی ترکیه، تاریخ و مدرنیته باهم آمیخته شدهاند و در حال حاضر این شهر توسط دژهای نظامی و برجهای مراقبت احاطه شده است و امکان مشاهده رودخانه دجله نیز از آن وجود دارد. باغ هِوسل (Hevsel) یک مسیر سبز است که شهر و دجله را به یکدیگر متصل میکند. ازلحاظ استراتژیکی دیاربکر در بین رودخانه دجله و فرات واقع شده است و منطقهای حاصلخیز به شمار میرود. گفتنی است که تاریخدانان این شهر را گهواره تمدن مینامند.
بورسا و Cumalikizik؛ مرکز تولد حکومت عثمانی
بورسا (Bursa) یک کلانشهر مدرن در ترکیه است که در نزدیکی آنکارا و دریای مرمره قرار دارد و مرکز تولد حکومت عثمانی به شمار میرود. گفتنی است که اورخان غازی یا همان اورخان بَی، یکی از پادشاهان عثمانی در این شهر دفن شده است. یک روستای کوچک نیز در دره رودخانه قرار دارد که Cumalikizik نامیده میشود و گردشگران با قدم زدن در این روستا و سنگفرشهای آن میتوانند حس و حالی شبیه به دوران حکومت عثمانی را تجربه کنند و البته این روستا سبک معماری خود را حفظ کرده است. اگر تصمیم دارید در زمستان به این مکان سفر کنید، بهتر است که از پیست اسکی در کوه اولوداغ (Uludag) که در اطراف بورسا واقع شده نیز دیدن کنید.
شهر باستانی زانث
ویرانههای شهر زانث (Xanthos- کاش کنونی) در جنوب فتحیه قرار گرفته است و مرکز لیکیه (Lycia) به شمار میرود. این محل در سال ۵۴۰ قبل از میلاد ساخته شده است و توسط ایرانیان سقوط کرد و مدتی نیز توسط یونانیان و رومیها اداره میشد. این مکان یک محل عالی برای عاشقان تاریخ و افرادی است که دوست دارند بازدیدی از میراث لیکیه داشته باشند.
راهنمای اقامت ،تحصیل ،سفر وزندگی در دیگر کشورها
![]() |
روماکو بازاریاب آنلاین شماست |
زمان هر پیام صوتی 5 دقیقه است